Artemia s.r.o.
Drobečková navigace

Úvod > Články > Konstrukce studny (obsyp, pažení, jílování)

Konstrukce studny (obsyp, pažení, jílování)



Konstrukce vrtané studny: Co vše ovlivňuje kvalitu vody?

Aby vrtaná studna zásobovala vaši domácnost kvalitní vodou, je důležité ji správně zrealizovat a použít prvotřídní materiály. Důležitý je například obsyp praným kačírkem, správné pažení nebo dostatečné jílování. Podívejte se, jak se vrtané studny dělají a co vše rozhoduje o kvalitě vody.

Vrtaná studna je hodnotný a dlouhodobý zdroj vody pro domácnosti a rodinné domy. Dobře provedený vrt vyřeší nedostatek povrchové vody, protože vodu jímá z nižších vrstev, ze skalního podloží. Díky vlastní studni pak nebudete závislí na dodávkách vody z veřejných zdrojů. Krom toho získáte i ekonomickou výhodu – vlastní vodu budete mít po vyvrtání studny zdarma.

Nejdříve konzultace, potom vrtání

O kvalitě vrtané studny i vody rozhoduje odvedená práce a použité materiály. Určující jsou i další parametry, které naši experti z ARTEMIA rádi posoudí při konzultaci. Jde například o velikost pozemku, přístup k pozemku, hydrogeologické podmínky nebo situaci okolních zdrojů a ochranných pásem.

Po prvotní konzultaci budete vědět, zda je možné studnu zrealizovat, za jakých podmínek a za jakou cenu. Kromě samotných vrtných prací pro vás zajistíme i veškerou dokumentaci, projekt, stanoviska úřadů i povolení. Vrtanou studnu vám tak zrealizujeme na klíč.

Realizace vrtané studny na klíč

Nabídneme vám takovou realizaci vrtané studny, která bude pro vás i pro dané podmínky (například podloží, terén a okolí) nejlepší. Nejčastěji se do měkkých povrchových materiálů – hlíny – vyvrtá velký průměr vrtu, vrtáme tak dlouho dokud nenarazíme na pevné – skalnaté podloží. Poté tento takzvaný předvrt vystrojíme technickým pažením, abychom odtěsnili nežádoucí povrchové vody. Pak pokračujeme ve vrtání do skalnatého horninového prostředí na prameny podzemní vody až do finální hloubky.

Když zastihneme dostatečně vydatný pramen, vystrojíme vrt finální trubkou – zárubnicí, která slouží k ochraně ponorného čerpadla. Prostor mezi skálou a zárubnicí vysypeme praným kačírkem, který je pro styk s vodou ideální, protože je chemicky stálý a neovlivňuje chuť výsledné vody. Předěl skály a hlíny pak obsypeme jílovací směsí, která nabobtná a zabrání vtékání vody do vrtu.

Proč je důležitý kačírek

Díky tomuto postupu se voda čerpá jen z podloží a nikoli z povrchových zdrojů. Studny jsou tak perfektně chráněné. Kačírek funguje jako filtrace. Voda teče přes skálu, pak přes říční kamínky, putuje do zárubnice, která je takzvaně zvodně perforovaná, a pak je teprve čerpaná. Prochází několika filtry. Pokud by filtrace chyběla, voda bude zakalená a plná nečistot.

Kačírek současně vyplňuje prostor mezi skálou a trubkou. Stabilizuje skálu, protože může být po vrtání popraskaná a bez kačírku by se mohla odštípnout a trubku zlomit. Ve výsledku tak říční kamínek prodlužuje životnost a výrazně zlepšuje kvalitu vody.

Další materiály ve vrtané studni

Součástí vrtaných studní jsou PVC trubky. Také ty ovlivňují kvalitu výsledku. Proto používáme jedině strojně perforované a strojně závitové trubky. Nikoli trubky, do kterých se otvory řežou flexou, což je zvykem některých menších firem. Pak nefunguje filtrace, pnutí v trubce je špatné, trubka může prasknout. A to žádnému zákazníkovi udělat nechceme.

Strojně perforované trubky jsou kvalitní, otvory jsou malé a přesně v těch místech, kde mají být, takže to nenarušuje konstrukci pažení. Závitové trubky se pak do sebe šroubují, mají pevnější spoj a nepraskají.

Takto zrealizované vrtané studny jsou zdrojem prvotřídní vody a nedochází k nežádoucímu propojení povrchových a podzemních vod. V nekvalitních studnách bez jílového těsnění se může stát, že se do vrtu dostanou nečistoty. Protože si za našimi studnami stojíme, dáváme na ně pětiletou záruku. Konstruujeme je tak, aby vydržely minimálně třicet let.

Zavolejte nám nebo napište, rádi s vámi probereme možnosti zhotovení vaší vrtané studny.

ARTEMIA, s.r.o. I Konstrukce vrtané studny

Konstrukce vrtané studny rozhoduje o kvalitě vody a životnosti vrtu. Pracujeme s moderními technologiemi. Podívejte se, co musí mít konstrukce studny.