Artemia s.r.o.
Drobečková navigace

Úvod > Články > Povolení na vrtanou studnu

Povolení na vrtanou studnu



Jaké povolení potřebujete na vrtanou studnu?

Vrtané studny jsou při nedostatku povrchové vody a při cenách vody z veřejných zdrojů stále žádanější. Domácnostem zajistí nezávislost a přísun kvalitní pitné vody. Před každým vrtáním je nutné vyřídit několik dokumentů a povolení. Co všechno k vrtání studny potřebujete a na co si dát pozor?

Pitná voda má v současné době cenu zlata. Kdo má vlastní pozemek, může si nechat zhotovit vrtanou studnu a zajistit si tak dostatečný přísun vody. Vrtané studny jsou pak ideálním řešením i pro místa bez možnosti napojení na veřejný vodovod, pro samoty, chaty, chalupy nebo třeba hospodářství a zemědělská družstva.

Hlavní výhody vrtané studny

  • Podzemní voda je kvalitní, chutná a bez chemie.
  • Vodu nemusíte platit, je jen vaše.
  • Získáte nezávislost na veřejných zdrojích.

Studny do 30 a nad 30 metrů hloubky

Abyste mohli studnu zrealizovat, je třeba povolení od vodoprávního úřadu a několik stanovisek dalších úřadů. Vše se odvíjí od toho, jak hluboko je nutné vrtat. O tom rozhoduje geologické podloží a hydrogeologický průzkum. S průzkumem a s vyřízením povolení vám v naší firmě ARTEMIA rádi pomůžeme. A studnu vám zhotovíme na klíč.

Studny do 30 metrů

Pokud je podzemní voda v podloží v hloubce do 30 metrů, stačí vám jen projekt od hydrologa a povolení od vodoprávního úřadu.

Studny nad 30 metrů

Když je třeba vrtat hlouběji, více než 30 metrů, je nutné přidat ještě stanovisko krajského úřadu a stanovisko báňského úřadu. Specifické jsou pak vrtané studny v chráněné krajinné oblasti nebo v blízkosti vodního zdroje. K tomu se pak vyjadřuje i příslušné zastoupení CHKO.

Hloubku, do které je nutné vrtat, ovlivňuje lokalita a také složení podloží. V ARTEMIA vám vždy na základě odborného odhadu a průzkumu garantujeme, že vodu mít budete. Vše zakotvíme smluvně.

Postup vrtání studny

  • Nejdříve nás kontaktujte. Na základě dat vám sdělíme, zda je realizace vrtané studny možná a do jaké hloubky budeme vrtat.
  • Připravíme vám cenovou nabídku a seznámíme vás s postupem prací.
  • Sejdeme se na vašem pozemku, popovídáme si o tom, kde může vrtaná studna být.
  • Začneme vyřizovat povolení a zajišťovat stanoviska příslušných úřadů. Potřeba je projekt od hydrogeologa, stanoviska dotčených orgánů, povolení průzkumné vrtu, stavební povolení a povolení odebírat vodu.
  • Vyřízení dokumentů je v ceně vrtané studny.
  • Zajištění povolení trvá zhruba tři až čtyři měsíce. Samotné vrtání studny pak kolem čtyř až osmi hodin. Poté je vrt funkční.
  • Domluvíme termín vrtání a všechny práce zrealizujeme na klíč.
  • Předáme vám vrtanou studnu včetně dokumentace a povolení.
  • O nic se nemusíte starat, z kohoutků vám teče vlastní kvalitní voda.

Komplikace? Hlavně sousedi

Do procesu vyřizování povolení vrtané studny mohou zasáhnout horší sousedské vztahy. Sousedi se mohou odvolávat a protestovat proti vaší vrtané studni. Je to nejčastější komplikace, která do celého procesu zasahuje.

S vrtanými studnami máme mnohaleté zkušenosti, a tak víme, že k povolení nakonec dojde. Rozhodující slovo má vodohospodářský úřad, ostatní orgány vydávají pouze stanoviska. Stížnosti sousedů ale mohou celý proces prodloužit.

Vždy se s lidmi, kteří podávají námitky, snažíme komunikovat, vysvětlovat, že chráníme i jejich studnu a další okolní zdroje vody. Před vrtáním, při vrtání i po vrtání vodní zdroje změříme a výsledkem je závěrečná zpráva zpracovaná hydrogeologem, která ukáže, nakolik je nový vrt ovlivnil nebo neovlivnil.

Proč mít studnu na klíč?

Pokud si od nás necháte zhotovit vrtanou studnu, dostanete kvalitní zdroj vody na klíč. Ušetříte čas, vyhnete se jednání s úřady. Vše pro vás zajistíme, nemusíte se o nic starat.

Kontaktujte nás pro více informací. Rádi vám odpovíme na všechny otázky spojené s vrtáním studní. Začneme tím, že zjistíme, zda je u vás možné vrt realizovat.

ARTEMIA, s.r.o. I Povolení na vrtanou studnu

Vyřídíme za vás povolení na vrtanou studnu a zrealizujeme ji na klíč. Zajistíme projekt, jednání s úřady a další povinnosti. Zjistěte o povolení více.